dimarts, 28 de juny del 2011

3 de Juliol Dia Internacional Lliure de Bosses (de plàstic)



El proper 3 de juliol es celebrarà a tot el món el DIA INTERNACIONAL LLIURE DE BOSSES DE PLÀSTIC. Molts ja som conscients que cal reduir-ne l’ús i procurem portar sempre a sobre una bossa de teixit o de plàstic (però de molts usos).

Els comerços d’alimentació més grans – com ja es fa en altres països des de fa temps – han començat a cobrar les bosses que es demanen o a descomptar-ne un import simbòlic si no es fan servir per ajudar a conscienciar els consumidors.

No obstant, no està de més afegir-se a iniciatives com aquesta. Per això, us detallem la DECLARACIÓ del dia lliure de bosses. Si us voleu adherir o mirar materials addicionals, podeu consultar-los a: http://www.residusiconsum.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=109&Itemid=97&Name=Value

El vídeo que us enllacem forma part dels materials audiovisuals de la campanya.



Declaració 3 de Juliol, Dia Internacional lliure de Bosses

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Quins són els nostres arguments per a un món lliure de bosses?

La bossa de plàstic està considerada com el símbol emblemàtic de la cultura d’un sol ús, del malbaratament i la demostració d’un consum abusiu i innecessari.

Són inqüestionables els impactes ambientals associats a l’excessiu consum de bosses d’un sol ús, ja que comporta un consum innecessari de recursos limitats, com són, per exemple, el petroli o l’energia utilitzada actualment per fabricar-les i/o distribuir-les.

Moltes bosses s’abandonen, afecten la fauna i embruten el nostre entorn i medi natural.Avui dia, la difusió de la problemàtica del consum de bosses va directament dirigida al consum de bosses fabricades en polietilè d’alta densitat (HDPE). Tot i així, no ens hem de centrar només en el plàstic i no proposar la substitució del plàstic com a solució: igualment comportaria el consum de recursos no renovables i una contaminació en el cas que es consumís la mateixa quantitat de bosses oxodegradables, de paper, biocompostables, etc.

Les quantitats parlen per si soles:

A Catalunya, es consumien 14 milions de bosses de plàstic cada cap de setmana (Estudi FPRC, 2007) o 46 milions de bosses de plàstic cada setmana (Estudi ALEPH, 2007).

A l’Estat espanyol, es consumeixen a l’any una mitjana de 238 bosses de plàstic per persona.

A tot el planeta, s’estima que hi ha un consum de 500 milers de milions de bosses de plàstic.

Donem suport al 3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses

Per reduir de forma efectiva el consum de bosses d’un sol ús.

Per un consum responsable, on la funció principal de l’envàs –el transport de la compra– sigui amb sistemes de llarga durada o reutilitzables.

Perquè els governs ordenin normatives i mesures de fiscalitat ambiental per fer possible la reducció efectiva de les bosses, i actuacions de sensibilització i comunicació ambiental, i no depenguin de la voluntat del sector comercial i dels consumidors.

Perquè s’apliquin mesures dissuasives del consum de bosses com la incorporació del seu cost ambiental.

Perquè la ciutadania, els ajuntaments, les entitats socials i el sector comercial apostin per aquest canvi cultural i ambiental, i demanin als seus governs, administracions, sector comercial... que apostin per aquestes mesures de prevenció de la contaminació i de residus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada